Bedrijvenmiddag: speeddaten met ambassadeurs

‘Welke kansen zijn er voor Nederlandse logistieke bedrijven in het land waar u werkt?’ Zo’n 600 Nederlandse ondernemers hadden woensdag de kans om dit soort vragen te stellen aan 140 ambassadeurs. Dat kon tijdens de ambassadeursconferentie op de bedrijvenmiddag.

De grote zaal van de Fokker Terminal in Den Haag staat vol kleine tafeltjes. Ambassadeurs, consuls en consuls-generaal gaan er in 15 minuten het gesprek aan met ondernemers, innovators en investeerders uit alle economische sectoren in Nederland. In totaal zijn er meer dan 1.000 van deze speeddates. Hierbij voorzien de diplomaten de entrepreneurs van tips, contactpersonen en landspecifieke informatie.

Bedrijvendag op woensdag speeddate

Speeddates

‘Ik was vooral op zoek naar contactpersonen en kreeg zelfs een boekje met op mijn vraag gerichte praktische informatie.’ Tinus is fysiotherapeut en wil graag laagdrempelige online dienstverlening bieden aan vakgenoten in de Verenigde Staten. Daarom gaat hij in gesprek met consul-generaal in Chicago Louis Piët. Die legt hem onder meer uit dat werkloze Amerikanen geen zorgverzekering hebben en dus vaak geen fysiotherapie kunnen betalen omdat dat peperduur is. Desondanks is Tinus na het gesprek tevreden. ’15 minuten zijn zo voorbij, maar al mijn doelen zijn bereikt.’

Bedrijvendag op woensdag

Stefani werkt aan het SDG World Tour Project. Het doel is om met een zeilschip 17 plekken op de wereld te bezoeken en zo aandacht te vragen voor de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Met locaties als Brazilië, China, de Filipijnen, India en Maleisië is ze op zoek naar gegevens van lokale havens, bedrijven en initiatieven op SDG-gebied. ‘Ik vond de ambassadeurs heel erg meedenkend. Ik kreeg onwijs veel bruikbare tips over de lokale regels en gebruiken en emailadressen van alle mogelijke contactpersonen’, aldus Stefani.

Bij de consul-generaal in Dubai Hans Sandee schuift zelfs een oud-minister aan. Annemarie Jorritsma is nu commissaris-generaal voor de ‘Expo 2022 Floriade Almere’ en praat met hem over de Dubai Expo 2020.

Oranje Handelsmissiefonds

Bij een sessie van het Oranje Handelsmissiefonds wonnen 10 bedrijven uit het Nederlandse mkb een uitgebreid pakket aan ondersteuning bij hun internationalisering. Naast een speeddate met een ambassadeur mogen zij onder meer mee op handelsmissie naar het buitenland.

De kersverse winnaars wisselen hun ervaringen en verwachtingen uit met eerdere winnaars. Namens Priva, dat klimaatbeheersing levert voor de tuinbouw, vertelt Jan Westra over hun uitbreiding in Canada en naar de VS. Hij benadrukt het belang van een gedegen voorbereiding; op de Amerikaanse industriële normen en zaken als het type vervoer en de grootte van het land.

Oud-winnaar Rik Breur vertelt over de deelname aan een handelsmissie naar Singapore, waarmee de gewenste uitbreiding naar Azië startte. Hij onderstreept het belang van een eigen vestiging bij zakendoen in Azië, omdat dit vertrouwen schept.

Winnaars van de ambassadeprijs uitgereikt tijdens bedrijvendag

In het midden Joost Reintjes (Saoedi-Arabië) en Carel Richter (Vietnam) met hun Ambassadeprijs.

Goed cijfer voor dienstverlening

‘Nederland moet uit zijn comfortzone komen op de gebieden handel, economie, politiek en binnenland’, dat vindt VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer. In zijn toespraak vertelt hij de ambassadeurs dat hun blik goud waard is. ‘Als vertegenwoordiger in het buitenland hebben jullie immers een andere blik op Nederland dan de collega’s in Den Haag.’

Bedrijven waarderen het werk van de ambassades, vooral de persoonlijke inzet en de proactieve aanpak. Dit blijkt uit het resultaat van de 2-jaarlijkse enquête onder leden van VNO-NCW, MKB-NL en evofenedex. Het gemiddelde rapportcijfer vanuit het bedrijfsleven voor de dienstverlening van de posten is een 9,3. Overall winnaar van de bijbehorende Ambassadeprijs is het consulaat-generaal (categorie kleine post) in Ho Chi Minhstad in Vietnam. De ambassade (categorie grote post) in Riyad wint de tweede prijs.

Minister Kaag.

Afsluiting

‘U bent de ondernemers, u neemt de risico’s, u creëert veel welvaart voor Nederland maar ook elders in de wereld.’ Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag sluit de bedrijvenmiddag af. Ze overtuigt de ondernemers van de noodzaak zich goed voor te bereiden op alle mogelijke scenario’s van de Brexit. En daarnaast scherp te blijven op de handelsrelaties en ontwikkelingen binnen de EU en van de EU met China en de VS.

‘Terwijl u handelt en onderhandelt, blijven wij kijken naar het bredere onderhandelingsklimaat om de belangen van Europa, met Nederland voorop, mee te wegen. Dat doen we om te garanderen dat u vrij, eerlijk en duurzaam kunt blijven handelen.’ Als laatste drukt ze dan ook de ondernemers het belang van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) stevig op het hart.