Speeddaten met ambassadeurs: 'We hebben elkaar hard nodig'

Tijdens speeddates in de lounge van het ministerie zochten maatschappelijke organisaties en ambassadeurs elkaar op. Er werd volop gesproken over de soms zorgelijke situatie in de verschillende landen. Ook werden er mogelijkheden voor verdere samenwerking besproken. ‘Natuurlijk heb je elkaar nodig voor dialoog, maar ook voor hele praktische zaken’.

DGIS Reina Buijs spreekt zaal met mensen toe

Tientallen maatschappelijke organisaties zochten dinsdag contact met 43 Nederlandse ambassadeurs uit diverse landen. Aanwezig waren onder meer Simavi, Mama Cash en het Aidsfonds. ‘We leggen vandaag opnieuw contact met onze partners’, zei Reina Buijs, waarnemend DG Internationale Samenwerking, in haar openingswoord. ‘Partnerschappen maken ons werk effectiever. Uitdagingen stoppen niet bij grenzen. Onze doelen verenigen ons, bijvoorbeeld het bereiken van de allerarmsten en gendergelijkheid. Juist nu is de samenwerking met het maatschappelijk middenveld hard nodig’.

Praktische zaken

Tim Kreuk, directeur van The HALO Trust Europe, is blij met deze kans om diplomatieke steun te vragen voor de missie van zijn organisatie: het opruimen van achtergebleven explosieven in conflictgebieden zoals Afghanistan. Denk aan mijnen en bermbommen. Kreuk zocht BZ ook op om een hele concrete vraag te stellen aan ambassadeur Henny de Vries. De Vries: ‘HALO heeft ook ontmijnd in Mozambique. Op een compound in Maputo staat een graafmachine van ze. De Mozambikaanse regering wil de machine houden, maar de NGO heeft hem hard nodig. Ik ga ermee aan de slag. Voor mij bewijst het hoe erg je elkaar nodig hebt. Ook in hele praktische zaken’. 

Man en vrouw in gesprek

Bespreekbaar maken

Directeur Koen van Dijk van het COC sprak onder meer met Ardi Stoios-Braken, ambassadeur in Pakistan. In dit land kunnen bepaalde zaken niet benoemd worden waar in Nederland wel vaak vrijuit over gesproken wordt. Ardi Stoios-Braken: ‘In Pakistan kan je het woord ‘homoseksueel’ niet eens in de mond nemen. Als het om de gezondheid van homoseksuelen gaat, is het beter om je te concentreren op de term ‘gezondheidskwesties’. We hebben dus gesproken over hoe je bepaalde zaken bespreekbaar kunt maken door ze op de juiste manier te benoemen’.  

Polderen

Fulco van Deventer van de Human Security Collective (HSC) wil in Qatar contact leggen met jongeren om te praten over religieuze weerbaarheid. Van Deventer: ‘De Nederlandse regering heeft veel ervaring met het poldermodel en met het overleggen met maatschappelijke organisaties. Ik wil graag met de ambassadeur spreken hoe we dat contact kunnen leggen’.

Henk van der Zwan, ambassadeur in Ottawa, vertelt dat Nederland uniek is in het leggen en onderhouden van contacten binnen het maatschappelijk middenveld. ‘In Canada staat men met de rug naar elkaar toe wat dat betreft. Nederland daarentegen draagt uit dat maatschappelijke organisaties belangrijk zijn in een samenleving'.