‘Koreanen moeten elkaar opnieuw leren kennen’

'Waar denkt de beveiliger van de Pyongyang marathon aan? Misschien wacht hij op een hereniging, op de Zuid-Koreanen. Aan de marathon doen jaarlijks 50.000 hardlopers mee waaronder ook veel buitenlanders. Voor hen dé kans om iets te zien van Noord-Korea. En de regering beschouwt het sportevenement als een mooie pr-campagne', zegt ambassadeur Lody Embrechts (Zuid-Korea).

North Korea

Een menigte wacht in het Kim Il-sung Stadium op de start van de Pyongyang Marathon terwijl een beveiliger de uitgang bewaakt in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang

'Ik ben in Pyongyang geweest. We hebben er als Nederland geen ambassadekantoor. De Britten nemen onze consulaire werkzaamheden waar. Maar ik ben er wel officieel ambassadeur. Ook voor Nederland is het belangrijk dat er een oplossing komt voor het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea. De dreiging die uitgaat van Noord-Korea baart ook ons land zorgen. Daarom ondersteunt Nederland initiatieven die het vredesproces bevorderen. Sinds 1953 staan de Koreanen met machinegeweren tegenover elkaar en het wederzijdse wantrouwen zit diepgeworteld. Ze moeten elkaar opnieuw leren kennen.'

'Tijdens de Olympische Winterspelen kreeg dat Nederlandse belang nog extra nadruk, omdat er toen veel landgenoten in Zuid-Korea waren. Ook konden we laten zien waar Nederland voor staat. We hadden hier een speciaal programma voor opgesteld. Zelf gaf ik les op scholen over Nederland en onze sporters.'

'Het verhaal over Nederland vertelde ik ook aan kinderen van gevluchte Noord-Koreanen. Nederland probeert zo bij te dragen aan hun integratie in de Zuid-Koreaanse samenleving. Vooralsnog lijkt het een onmogelijke opdracht: van Noord- en Zuid-Korea één team maken. Maar sport kan verbroederen. Bij de Olympische Spelen ijshockeyden de Koreanen zij aan zij. Wie weet doen de Koreanen ooit volledig onder één vlag mee.'

#diplomatieraakt

Met deze hashtag vertellen de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal over  momenten, situaties en voorbeelden die hen raken. Daarmee maken ze concreet waarom diplomatie voor Nederland en Nederlanders belangrijk is.
Ze laten zo zien wat de kracht van diplomatie is en hoe ze zich wereldwijd inspannen voor Nederlandse belangen en waarden. Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, de  NAVO en de Europese Unie.