'Brandende dorpen vergeet ik nooit'

'Ik zat met collega's in een helikopter en we vlogen over brandende Rohingya-dorpen. Het was een onthutsende ervaring. Machteloos voelde ik me eerst, net als de mensen op de foto. Dat beeld staat voor altijd op mijn netvlies. Daarna wilde ik iets doen', zegt ambassadeur Wouter Jurgens (Myanmar).

Watch Houses Burn

In het vluchtelingenkamp Leda in Cox's Bazar, Bangladesh kijkt een groep Rohingya toe hoe net over de grens in Myanmar huizen afbranden

'Drie jaar geleden was er alleen goed nieuws over Myanmar. Het land zette toen de eerste stappen op weg naar democratie, vrede en economische ontwikkeling. Met Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi als boegbeeld. Toen dacht iedereen dat geweld tegen etnische minderheden afgelopen zou zijn.'

'Helaas maken Birmese militairen nog steeds gebruik van intolerantie en geweld om mensen tegen elkaar op te zetten. Het resultaat is dat 700.000 Rohingya op de vlucht sloegen. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Ik vertel de machthebbers daarom keer op keer dat de ernstige mensenrechtenschendingen moeten stoppen. Dat de Rohingya recht hebben op een veilige terugkeer.'

'Als er vrede is, hoeven mensen niet te vluchten. Dan kunnen ze bouwen aan een Myanmar dat groeit en zich economisch ontwikkelt. Daar zet ik me namens Nederland voor in. Ondertussen doe ik er mijn uiterste best voor dat de Rohyinga naar huis kunnen, en dat Myanmar snel een veilig land wordt waar ook zij een toekomst hebben.'  

Rohingya Crisis

De lichamen van Rohingya-vluchtelingen zijn neergelegd nadat de boot waarin ze probeerden Myanmar te ontvluchten omsloeg op ongeveer 8 kilometer van Inani Beach bij de stad Cox’s Bazar in Bangladesh.

#Diplomatieraakt

Met deze hashtag vertellen de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal over  momenten, situaties en voorbeelden die hen raken. Daarmee maken ze concreet waarom diplomatie voor Nederland en Nederlanders belangrijk is.
Ze laten zo zien wat de kracht van diplomatie is en hoe ze zich wereldwijd inspannen voor Nederlandse belangen en waarden. Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, de  NAVO en de Europese Unie.