‘Never, never, never give up’

Ambassadeurs vertellen wat zijn doen voor Nederland. In deel 5: Gerard Steeghs, speciaal vertegenwoordiger Syrië.

Gerard Steeghs en World Press Photo

Gerard Steeghs voor de World Press Photo.

‘Over de beroemde foto van het napalmmeisje uit de Vietnamoorlog hoor je vaak dat die de wereld wakker schudde. Ik betwijfel of voor de vele beelden uit de Syrische burgeroorlog hetzelfde geldt. Namens Nederland proberen we het leven voor de bevolking ietsje draaglijker te maken, bijvoorbeeld door scholing. Om de noodzaak tot vluchten weg te nemen en het geloof in een betere toekomst vast te houden.’

‘Ik ben in feite een ambassadeur in ballingschap: ik werk vanuit Istanbul omdat we geen politieke relatie met Syrië hebben en omdat het daar gewoon te gevaarlijk is. Daarvoor ben ik veel op pad. Ik schuif aan bij het vredesoverleg in Genève, maar bezoek ook Iran, Libanon en Jordanië. Doel blijft het stoppen van het geweld en een betere toekomst voor Syrië. Zoals Winston Churchill ooit zei: never, never, never give up.’

‘Het conflict in Syrië raakt Nederland ook. We willen toe naar omstandigheden waarin mensen zich met de goede dingen bezighouden: wederopbouw, wetenschap en ja, ook de kunsten. We proberen daarvoor allereerst de dagelijkse omstandigheden voor mensen leefbaar te houden met bijvoorbeeld onderwijsprojecten. Je verkleint dan de kans op radicalisering en op vluchten.’

‘Ik loop al een tijdje mee, maar in mijn huidige baan sta ik toch wel voor de grootste uitdaging tot nu toe. Normaal gesproken denk ik in oplossingen. Dat is hier lastig.’

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.