‘Jullie praten niet alleen, jullie doen ook dingen’

Ambassadeurs vertellen wat zij doen voor Nederland. In deel 8: Caspar Veldkamp (Griekenland).

Caspar Veldkamp en World Press Photo

Caspar Veldkamp voor de World Press Photo.

‘Jullie praten niet alleen, jullie doen ook dingen,’ zei een Griekse minister tegen me. Zo zie ik mijn werk als BZ’er. Ideeën bedenken, mensen overtuigen en aan de slag. Dus denken, praten en dan doen. Dat inspireert mij.’

‘Ik weet nog dat we in 2016 op de ambassade in Athene om de tafel zaten. Met een adviseur van mevrouw Merkel en vertegenwoordigers van andere Europese landen. Onderwerp was hoe we de migratiestroom op een fatsoenlijke manier konden indammen. Steeds bedachten we nieuwe ideeën, en bespraken we hoe ze uit te voeren. Anders bleven mensensmokkelaars van deze situatie profiteren en bleven veel migranten daaronder lijden.’

‘Uiteindelijk bleken twee dingen effect te hebben. De landen op de Balkan die hun grenzen sloten. En vooral de deal die Merkel en Rutte sloten met Turkije. Er moest toen echt iets gebeuren. Het was onhoudbaar hoeveel migranten anders naar onze landen bleven komen. Het kostte overtuigingskracht om de Griekse regering mee te krijgen, maar het lukte. We boden ondertussen hulp om migranten die in Griekenland strandden beter op te vangen. Zoals met tenten, slaapzakken en overtollige veldhospitalen. Het was toen dat die Griekse minister zei: ‘Jullie praten niet alleen, jullie doen ook dingen.’

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.