'Onze diplomaten zetten zich in voor een beter klimaat'

'De foto’s ontroeren me. Je ziet dat het mis is. Het regenwoud is zo veel waard. Ecologisch, economisch. Maar het is ook zo mooi', zegt ambassadeur Duurzame Ontwikkeling en Arctisch ambassadeur Carola van Rijnsoever.

Amazon: Paradise Threatened

Rode ibissen vliegen over ondergelopen vlaktes bij Bom Amigo in Amapá

'Lang geleden heb ik in Suriname gewerkt. We vlogen in een vliegtuigje over het oerwoud en gingen in een bootje de rivier op. Er is sinds die tijd veel veranderd. De politieke aandacht voor klimaat is in de afgelopen jaren gegroeid. We hebben wereldwijde afspraken gemaakt. Dat geeft hoop. Het is belangrijk dat we die afspraken omzetten in voldoende actie. Het is nog niet genoeg.'

'Ontbossing is niet alleen slecht voor het klimaat doordat CO₂ vrijkomt en doordat minder CO₂ kan worden opgenomen. Bossen zorgen ook voor verkoeling, ze helpen tegen erosie, ze dragen bij aan het levensonderhoud van hun bewoners en ze zijn onmisbaar voor het behoud van biodiversiteit. Nederland werkt samen met boeren en bedrijven die palmolie verbouwen. Doel is duurzame productie zonder ontbossing.'

'Voor klimaatactie moeten we wereldwijd samenwerken. Bijna alle landen hebben het klimaatakkoord van Parijs getekend. We hebben extra afspraken gemaakt met de hele Europese Unie. Het is echt een brede beweging in de wereld. We willen dat de temperatuur minder dan 2 graden en liefst niet meer dan 1,5 graden stijgt. Daar zetten we ons binnen Nederland voor in, maar we sporen ook anderen aan meer te doen. Onze diplomaten lobbyen daar over de hele wereld voor. Alleen als we met z’n allen alles op alles zetten kunnen we de doelen van Parijs halen.'

#diplomatieraakt

Met deze hashtag vertellen de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal over  momenten, situaties en voorbeelden die hen raken. Daarmee maken ze concreet waarom diplomatie voor Nederland en Nederlanders belangrijk is.
Ze laten zo zien wat de kracht van diplomatie is en hoe ze zich wereldwijd inspannen voor Nederlandse belangen en waarden. Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, de  NAVO en de Europese Unie.