In vogelvlucht: de laatste twee dagen

Ook de laatste twee dagen van de Ambassadeursconferentie zijn intensief. Met ministers en Kamerleden spreken ze over allerlei onderwerpen, en er zijn circa 1000 gesprekken tijdens de bedrijvendag. De ambassadeurs doen dit om de belangen van Nederland en de Nederlanders zo goed mogelijk in het buitenland te behartigen. Wereldwijd spannen ze zich voor ons allemaal in. Wat ver weg gebeurt, kan ons immers dichtbij huis raken. 

In een mix van beeld en korte tekst zie je de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal in actie op woensdag en donderdag.

Bedrijvendag op woensdag

Woensdag 30 januari 2019

MP Rutte spreekt bij de Ambassadeursconferentie

Bij aankomst in gesprek met deelnemers aan de conferentie

Dag 3 van de conferentie is de zogenaamde buitendag. ' s Ochtends zijn ontmoetingen met bewindspersonen van andere ministeries. Minister-president Rutte spreekt met de ambassadeurs in de Grote Zaal van het ministerie in de Rijnstraat. Vele actuele thema's van  de buitenlandse politiek snijdt hij aan. 'Ik wil jullie bedanken dat we niet kopje ondergaan. Jullie leveren overal een geweldige bijdrage,' aldus de premier.

Bedrijvendag op woensdag

's Middags speeddaten de ambassadeurs met vertegenwoordigers van diverse bedrijven. Zo’n 600 Nederlandse ondernemers hebben op woensdag de kans om vragen te stellen aan 140 ambassadeurs, consuls en consuls-generaal. In totaal zijn er meer dan 1.000 van deze speeddates. Hierbij voorzien de diplomaten de entrepreneurs van tips, contactpersonen en landspecifieke informatie.

De evofenedex/VNO-NCW Ambassadeprijs

VNO-NCW voorzitter Hans de Boer reikt de Ambassadeprijs uit aan het consulaat-generaal Ho Chi Minhstad in Vietnam (categorie kleine post). Tweede prijs is er voor ambassade Riyad in Saoedi-Arabië (categorie grote post).

Donderdag 31 januari 2019

Themasessies met Kamerleden in de Ridderzaal op donderdag

De laatste dag van de Ambassadeursconferentie is de zogenaamde Haagse dag. De ambassadeurs spreken onder andere over allerlei actuele onderwerpen met Kamerleden. Daarvoor zijn er ongeveer 20 thematafels in de Ridderzaal opgesteld.

Thom Fletcher in de Ridderzaal over diplomatie van de toekomst

De dag begint met de Britse oud-ambassadeur Thom Fletcher. Hij is ook schrijver van het boek 'The naked diplomat'. Hij spreekt met de ambassadeurs over de uitdagingen voor het vak diplomatie in een snel veranderende wereld met een afnemend vertrouwen in de autoriteiten. Daarbij kunnen volgens hem empathie, emotie, intelligentie en wereldwijde deskundigheid niet vervangen worden door kunstmatige technologiën. Je moet als innovatieve diplomaat echter wel goed verbonden zijn met vooral burgers in de wereld om je heen.

Uitreiking duurzaamheidsprijzen

v.l.n.r. Henk-Cor van de Kwast, Joan Wiegman, Henk Voskamp

Aan het einde van de Ambassadeursconferentie zijn er een paar hoogtepunten. Ambassadeur Henk Voskamp en zijn team in Zagreb (Kroatië) sleept de duurzaamheidsprijs van Rank Your Embassy - Sustainable Mission in de wacht. Ambassade Bratislava onder leiding van Henk-Cor van de Kwast krijgt van plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering Joan Wiegman de BZ-publieksprijs voor duurzaamheid.

Vertrekkende ambassadeurs in het zonnetje gezet

De deelnemers nemen ook afscheid van 5 collega's die in de loop van 2019 met pensioen gaan. Eén voor één zet sg Joke Brandt de vijf ambassadeurs in het zonnetje. Met hartelijke woorden en hoogtepunten uit hun lange en diverse carriéres bedankt de sg ze voor al hun inzet en werk. 'Wij allemaal zullen jullie missen.'