MP Rutte op Ambassadeursconferentie: 'Er is veel te doen'

Deze woensdagochtend is MP Rutte in huis en spreekt hij tijdens de Ambassadeursconferentie. Vele actuele thema's van de buitenlandse politiek snijdt de premier soepel en met grote dossierkennis aan.

MP Rutte spreekt tijdens de Ambassadeursconferentie

Resultaten

Terugkijkend op 2018 noemt hij onder meer de uitdaging om zoveel mogelijk G20-landen te bezoeken. 'We zijn ver gekomen. En door gezamenlijk werk hebben we dit jaar ook weer de uitnodiging voor de G20 in Japan op zak', zegt hij.

Ook de Nederlandse zetel in de VN Veiligheidsraad noemt hij in zijn terugblik. De inzet van Nederland daar leidde tot waardering in de rest van de wereld. Zich richtend tot Karel van Oosterom en Lise Grégoire: 'Jullie team heeft het ongelooflijk goed gedaan. In New York en in Den Haag.' 

Hete kolen

Humor en kwinkslagen zijn er in zijn toespraak. Af en toe klinkt er gelach in de zaal. Bijvoorbeeld als hij vertelt dat in Bulgarije een danser over gloeiend hete kolen liep. 'De danser had ambassadeur Bea ten Tusscher in zijn armen. De Bulgaarse premier en ik keken toe. Toen was ik echt even sprakeloos.'

Al gauw is de toespraak voorbij en zegt hij: 'Ik wil jullie bedanken dat we niet kopje ondergaan. Jullie leveren overal een geweldige bijdrage. Er is veel te doen, en ik wens jullie veel succes.'

MP Rutte bij aankomst in de Grote Zaal bij Ambassadeursconferentie

In gesprek met BZ'ers bij aankomst

Van alle markten thuis

Daarna geeft moderator Pascalle Grotenhuis (directeur Protocol en Gastlandzaken) de aanwezigen de kans om vragen te stellen. Die gaan over de NAVO en de bijdrage van landen, het klimaat, Rusland, Brazilië, Australië en de rol van China in dit land, en Spanje in relatie tot Venezuela.

Daarna zijn er dankwoorden van consul-generaal Atlanta Ard van der Vorst. Hij zegt onder meer: 'Minister-president, wat leven we in een gaaf land. En wat hebben we een gave premier. U bent ondernemend, realistisch, concreet. U hebt aandacht voor alle mensen op een post van welk ministerie ze ook zijn. U bent inspirerend voor ons werk in het buitenland. Blijf dat doen.'

Extra

Een speciaal woord van dank is er voor secretaris-generaal Joke Brandt. 'Je bent een fantastisch voorbeeld waar vele collega's kracht uit halen. Collega's die op zoek zijn naar een veilige werkomgeving, waar alle LHBTI-collega's zichzelf kunnen zijn', aldus Ard van der Vorst.