'Met beeld snijden we lastige onderwerpen aan'

'Heel weinig Tanzanianen kunnen zwemmen. Toch stappen ze op een bootje om de oceaan over te steken. Ze moeten wel. Om te vissen, of om spullen te verkopen. Bij een ramp met een veerboot verdronken in 2018 zeker 167 mensen, terwijl de boot vlak voor de kust in problemen kwam. Dat is uitgesproken triest', zegt ambassadeur Jeroen Verheul (Tanzania).

Finding Freedom in the Water

Leerlingen van de Kijini Primary School leren zwemmen en reddingszwemmen bij Muyuni Beach

'Dat juist vrouwen en meisjes op Zanzibar zwemles volgen, is bijzonder. Want zij hebben op dit overwegend islamitische eiland weinig bewegingsvrijheid. Ook Nederland zet zich in voor hun rechten, vooral door het tegengaan van vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken. Zo steunden we de vertoning van een documentaire over een opvanghuis waar meisjes die niet besneden willen worden een veilig heenkomen vinden. We laten die film zien zodat lokale organisaties erover kunnen praten met meisjes, ouders en dorpsoudsten.'

'Een lastiger gespreksonderwerp is persvrijheid. Daarover verschillen we namelijk van inzicht met de Tanzaniaanse overheid. Ook daar helpt beeld ons. We laten deze en andere World Press foto’s zien in een tijdelijke tentoonstelling. Via de foto’s maken we het aansnijden van gevoelige onderwerpen toch mogelijk. Dat is een belangrijk deel van ons werk en bovendien ook in ons belang. Respect voor mensenrechten hangt nauw samen met economische groei en het toekomstperspectief van de bevolking. En dat is niet alleen belangrijk voor Tanzania. Ook Nederlandse toeristen en ondernemers die hiernaartoe komen zijn daar uiteindelijk bij gebaat.'

Finding Freedom in the Water

Zwemlerares Chema (17) knipt met haar vingers terwijl ze onder water verdwijnt in de oceaan bij het dorp Nungwi

#diplomatieraakt

Met deze hashtag vertellen de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal over  momenten, situaties en voorbeelden die hen raken. Daarmee maken ze concreet waarom diplomatie voor Nederland en Nederlanders belangrijk is.
Ze laten zo zien wat de kracht van diplomatie is en hoe ze zich wereldwijd inspannen voor Nederlandse belangen en waarden. Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, de  NAVO en de Europese Unie.