'Ik blijf bruggen bouwen om onze landen te verbinden'

'We hebben een moeizame politieke relatie met Rusland en bedrijven moeten natuurlijk de sancties respecteren. Desondanks heeft Nederland interessante producen en innovatieve ideeën te bieden die in Rusland goed aanslaan. Dat is in het economische belang van beide landen en goed voor de werkgelegenheid', zegt ambassadeur Renée Jones-Bos (Rusland).

Hunger Solutions

Henk Kalkman controleert tomaten bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk, waar lichtcombinaties worden getest.

'Een kassencomplex zoals op deze foto bezocht ik vorig jaar tijdens de opnames van 'Floortje en de ambassadeurs'. Het was zo gigantisch dat we ons met de fiets verplaatsten. Het complex is gebouwd met veel Nederlandse kennis en technologie; zoals het rood/roze ledlicht en in ons land geproduceerd landbouwmateriaal en zaad- en pootgoed.'

'Naast landbouw blijven we ook op andere gebieden actief het gesprek aangaan. We werken nu samen in onder meer de gezondheidszorg, wetenschap, onderwijs en innovaties als smart cities. Als ambassadeur probeer ik de schakel te vormen. We hebben immers een beleid van druk én dialoog; we confronteren Rusland waar het nodig is en we werken samen waar het kan.'

'Dat is en blijft een behoorlijke maar mooie uitdaging. Hierbij val ik vaak terug op mijn team, mijn studie Russisch én mijn doorzettingsvermogen. Ik blijf bruggen bouwen om onze landen te verbinden en om voor meer stabiliteit in Europa te zorgen. Ik vind het fascinerend om de relatie tussen landen te doorgronden, te analyseren, hanteerbaar te houden als het moeilijk is en te verbeteren als het kan. Dus ik kan in Rusland mijn hart ophalen.'

#diplomatieraakt

Met deze hashtag vertellen de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal over  momenten, situaties en voorbeelden die hen raken. Daarmee maken ze concreet waarom diplomatie voor Nederland en Nederlanders belangrijk is.
Ze laten zo zien wat de kracht van diplomatie is en hoe ze zich wereldwijd inspannen voor Nederlandse belangen en waarden. Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, de  NAVO en de Europese Unie.