'Het gaat om hoop'

'Ik herinner me de spanning bij het station op de grens tussen Griekenland en Macedonië nog goed. De trein zou via Macedonië doorrijden naar Servië, maar toen werd de ‘Balkanroute’ plotseling gesloten. Heel veel asielzoekers en migranten kwamen daardoor vast te zitten. Dat is vreselijk, maar nu nemen veel minder mensen deze route. Door de afspraken tussen de EU en Turkije is de opvang daar beter en sterven er minder mensen op zee. Zo’n piek in migranten zorgt voor veel aandacht en daardoor ook voor actie. We hebben stappen gemaakt', zegt speciaal gezant migratie Marit Maij.

Lives in Limbo

Twee Afghaanse vluchtelingen wassen zich in de buitenlucht in Belgrado

'Als migratiegezant reis ik veel. Ik spreek dan over migratie met de regering van een land of met onze mensen op de ambassade. Zo kunnen we beter beleid maken. Wat ik heb gezien in Libië, in de loodsen die ‘detentiecentra’ worden genoemd. Die beelden laten me nooit meer los. Ik voelde en rook hoe mensen daar in mensonterende, eigenlijk ontmenselijkende, omstandigheden vastzaten. Want daar gaat het uiteindelijk om. Om mensen.'

'In Ethiopië sprak ik een man, hij zei: "Het gaat om hoop. Het gevoel dat jij en je kinderen verder kunnen." Uit de vele gesprekken die ik voer, weet ik dat de beslissing om ergens weg te gaan nooit gemakkelijk is. Mensen nemen enorme risico’s, omdat ze denken dat ze geen andere keuze hebben. Als ze niet in Nederland mogen blijven, moeten zij terug naar hun land van herkomst. Nederland wil helpen hen perspectief en hoop te bieden. Door onderwijs en duurzame landbouw te financieren, door migratie om te kunnen werken of studeren mogelijk te maken en door betere lokale opvang van vluchtelingen.'

#diplomatieraakt

Met deze hashtag vertellen de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal over  momenten, situaties en voorbeelden die hen raken. Daarmee maken ze concreet waarom diplomatie voor Nederland en Nederlanders belangrijk is.
Ze laten zo zien wat de kracht van diplomatie is en hoe ze zich wereldwijd inspannen voor Nederlandse belangen en waarden. Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, de  NAVO en de Europese Unie.