'Bendegeweld is voor mensen verschrikkelijk'

'Het zijn bikkelharde maatschappijen. Dat zie je hier met indrukwekkende beelden. Journalisten maken ze met groot gevaar voor hun eigen leven. Daarom geven we ze veiligheidstrainingen. Zodat ze weten wat ze moeten doen tijdens demonstraties of als ze contact hebben met bendes. Ook geweld tegen vrouwen, de LGBTI-gemeenschap, en arme mensen is een groot probleem in deze landen.

Samen met mijn team doe ik er alles aan om hun veiligheid te vergroten', zegt ambassadeur Peter Derrek Hof (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua).

Latidoamerica

Mensen schreeuwen het uit na een schietpartij in een wijk van de Hondurese stad San Pedro Sula

'In Guatemala geven we bijvoorbeeld trainingen aan jongeren. Alleen maar demonstreren is geen oplossing voor een toekomst. Op een school voor democratie leren ze wat leiderschap of dialoog betekent. Hoe ze hun stem op een professionele manier kunnen laten horen. Daardoor wordt elke samenleving sterker, welvarender en hebben mensen een toekomst thuis.'

'Nu is het levensgevaarlijk en vluchten mensen. Want overal liggen bendes op de loer die je  afpersen of inzetten voor drugswerk zoals smokkel naar Europa. Een veiliger land hier betekent ook minder drugs in Nederland. Tegelijkertijd is er een andere realiteit. In alle landen op de foto ontmoet ik hele vriendelijke mensen, zie ik een prachtige natuur en schitterende culturen.'

#diplomatieraakt

Met deze hashtag vertellen de ongeveer 150 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal over  momenten, situaties en voorbeelden die hen raken. Daarmee maken ze concreet waarom diplomatie voor Nederland en Nederlanders belangrijk is.
Ze laten zo zien wat de kracht van diplomatie is en hoe ze zich wereldwijd inspannen voor Nederlandse belangen en waarden. Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, de  NAVO en de Europese Unie.