Ambassadeurs, mediavrouwen op ‘Women Empowerment Event’

Over en weer van elkaar leren en elkaar inspireren. Tijdens een ‘Women Empowerment Event’ afgelopen vrijdag in ontmoetten 5 vrouwelijke ambassadeurs 50 invloedrijke Nederlandse mediavrouwen.

Na afloop van de jaarlijkse Ambassadeursconferentie zat het werk van een aantal vrouwelijke ambassadeurs er nog niet op. Ze waren op vrijdag in het Pulitzer Hotel in Amsterdam voor het Women Empowerment Event.

Ronde tafelgesprek

Met deze door BZ georganiseerde bijeenkomst, wil het ministerie een brug slaan tussen 2 werelden. Die van vrouwelijke ambassadeurs die hun stem laten horen en invloed uitoefenen op internationaal niveau. En die van vrouwen met invloed in de media doordat ze schrijven, acteren, regisseren of ondernemen en een publiek bereiken dat zij in beweging kunnen brengen.

Samen sloegen zij een brug tussen 2 werelden en gingen zij met elkaar in gesprek over duurzaamheid, vrouwenempowerment en wereldvrouwen. ‘Women equal the future. Laten we dat met z’n allen waar maken.’

Verbinden

Na de opening door de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Joke Brandt volgden er 3 themarondes met steeds 2 sprekers:

 • Duurzaamheid: ambassadeur Leoni Cuelenaere (Bangladesh) en Nina Pierson, oprichter duurzame salade-bar SLA en de website Bedrock.
 • Vrouwenempowerment: ambassadeur Irma van Dueren (Jemen) en Liesbeth Rasker, columnist van de tijdschriften Elle en Glamour.
 • Wereldvrouwen: ambassadeur Dewi van de Weerd (Albanië) en Yara Michels, sinds kort hoofdredacteur van het  tijdschrift Linda.meiden.

Inspirerend

Aan 6 ronde tafels gingen de mediavrouwen vervolgens in gesprek met ambassadeurs over wat deze thema’s voor hun betekenen en waar ze samen hun krachten kunnen bundelen. Het waren inspirerende en waardevolle gesprekken. Zelfs zo inspirerend dat alle vrouwen dit netwerk graag in stand willen houden en vaker bij elkaar willen komen.

Staand Irma van Dueren

Prikkelend

Twee vrouwelijke stagiairs van het ministerie liepen kris kras tussen de tafels rond. Zij noteerden deze prikkelende zinnen die de gesprekken weerspiegelen.

 • ‘De textielketen is nog lang niet duurzaam genoeg, want de sector zelf is nog onrechtvaardig.’
 • ‘Ik raadpleeg altijd ‘rank a brand’ om de duurzaamheid te testen.’
 • ‘Het geeft mij heel veel kracht dat je met de keuze op je bord al veel impact kunt maken.’
 • ‘De wereld kan heel goed zonder ons, maar wij niet zonder de wereld.’
 • ‘Ze zeggen wel dit. Women equal the future. Laten we dat met z’n allen waar maken.’
 • ‘We proberen op onze manier de wereld een beetje beter te maken.’
 • ‘Misschien is het door angst voor klimaatverandering, dat we er onze ogen voor sluiten.’
 • ‘Het idee dat mensen over hun eigen lijf en leven zeggenschap moeten hebben is in Nederland net zo belangrijk als in het buitenland.’
 • ‘Emancipatie is net als een solo-reis. Je hebt genoeg aan jezelf om de hele wereld aan te kunnen.’
 • ‘Alsof de term ‘boss’ standaard geen vrouw kan zijn. Moeten we dan praten over girl-boss? En wie heeft ooit gehoord van boy-boss?’

Podcast

Nieuwsgierig naar de pitches die vrijdagmiddag werden gegeven? Binnenkort is er een podcast beschikbaar van het event die aan dit  nieuwsbericht wordt toegevoegd.

Zie ook