Een steuntje in de rug voor doofstomme koeriers in India

Nederlandse ondernemers, overal op de wereld kom je ze tegen. Investeerders, innovators, wereldverbeteraars. Op de derde dag van de jaarlijkse Ambassadeursconferentie hadden zo’n zevenhonderd ondernemers zich aangemeld voor een-op-een-moment met de Nederlandse ambassadeurs. ‘De ambassade is er ook echt voor jou.’

Speeddate sessie met ondernemers

Speeddate sessie met ondernemers

Afgeladen vol is de grote zaal in de Rotterdamse Van Nellefabriek, waar de jaarlijkse conferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken is neergestreken. Aan kleine tafeltjes zitten ambassadeurs, consuls en consuls-generaal in gesprek met ondernemers uit alle sectoren van de Nederlandse economie. Het geroezemoes is bijna oorverdovend.

Prijswinnaar

Denk niet dat mensen op ambassades alleen maar met grote wereldpolitiek bezig zijn, zegt medeoprichter Patrick de Nekker van EARTH Concepts. Zijn bedrijf verkoopt water en koffie in onder meer China en Afrika. De winst doneert het bedrijf weer aan duurzame waterprojecten in het land waar het zaken doet. Voor dit initiatief won EARTH Concepts in 2017 een van de tien plaatsen in het Oranje Handelsmissiefonds.

'Als ondernemer moet je het uiteindelijk natuurlijk zelf doen', zegt De Nekker. 'Maar de ambassade kan je op weg helpen. Heel concreet, met advies en contacten. Je krijgt heel veel handvatten aangereikt. Dus maak daar gebruik van, ik kan het elke ondernemer aanraden.'

Speeddate sessie met ondernemers

Speeddate sessie met ondernemers

Lunchen

Aan het tafeltje van Frans Bijvoet, consul-generaal in Antwerpen, is het een komen en gaan. Bedrijven in cybersecurity, zelfs bibliotheken komen voorbij. ‘België is vaak het eerste land waar Nederlandse ondernemers beginnen met export’, zegt Bijvoet. ‘Maar we vergissen ons nog wel eens in hoe verschillend België is. Nederland is een contractland, België een contactland. Dus mijn eerste advies aan Nederlandse ondernemers is vaak: ga eerst eens met je Belgische partner lunchen.’

Fijnmazig

Meerdere bedrijven zijn deze middag bezig met investeringen in het buitenland. Zo is business developer Marije Oosterhek van Capital 4 Development op zoek naar de ambassadeurs van India, de Filippijnen en Indonesië. Haar bedrijf steekt geld in duurzame projecten in Azië, en hoopt op ondersteuning door de ambassades. ‘Duurzame lokale bedrijven, daar investeren we in. We zitten vooral in de agricultuur. Maar we steunen bijvoorbeeld ook een Indiaas distributiebedrijf waar alleen maar doofstomme mensen werken. Op de drukste dagen kun je daar een speld horen vallen.'

Voor Capital 4 Development is het hebben van een fijnmazig lokaal netwerk van groot belang om zijn doelstellingen te halen. 'Ambassades zijn voor ons een grote hulp bij het vinden van interessante lokale partners. Dat stelt ons weer in staat die doofstomme koeriers in India te helpen.’

Verdiepingsslag

Michel van Ree, zakenpartner bij Corporates in Spain, kijkt met een goed gevoel terug op de speeddate die hij had met ambassadeur Matthijs van Bonzel (Madrid). Oud-bankier Van Ree is samen met een compagnon begonnen om financiering te regelen voor Nederlandse ondernemers die in Spanje aan de slag willen. ‘Vorig jaar heb ik ook de Ambassadeursconferentie bezocht’, zegt Van Ree. ‘De opzet van de conferentie vind ik heel goed. Al kan het ook overweldigend zijn dat ambassadeurs van over de hele wereld hier zijn. Voor mij is dit een verdiepingsslag voor mijn contacten. Kort en bondig contact leggen, daar draait het om. Want ondernemen begint toch vaak bij die eerste handdruk.’

Informatie over de ambassadeurs tijdens de bedrijvendag

Informatie over de ambassadeurs op de bedrijvendag