Eerste hulp bij Brexit van ambassadeur Smits

Hoeveel Europese richtlijnen moeten er voor de Brexit eigenlijk worden doorgelicht? En over hoeveel dagen is het Brexit-day? Een korte ‘pubquiz’ maakte duidelijk hoeveel we eigenlijk níet weten over de Brexit. Veel ondernemers waren vrijdag met hun vragen naar Den Haag gekomen voor een door BZ, EZK, MKB Nederland en VNO-NCW georganiseerd Brexit-evenement.

ambassadeur Simon Smits tijdens Brexit evenement

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en – namens BZ – ambassadeur in Londen Simon Smits gingen in gesprek met de zaal en met elkaar. Wat zijn de zorgen van ondernemers en hoe kunnen overheid én bedrijfsleven hierbij helpen?

Tweede fase
Er ging een zucht van verlichting door Europa toen er eind december voortgang werd geboekt in de onderhandelingen tussen de EU en het VK en kon worden overgegaan naar de zogeheten tweede fase. Maar 2018 blijft een cruciaal jaar, want er moet ook meer duidelijkheid komen over de toekomstige relatie met het VK.

Goede handelsafspraken met het VK zijn voor Nederland van groot belang, omdat we een nauwe economische band met het VK hebben. Toch weten we niet zeker of die afspraken er komen. Zo niet, dan hebben we in maart 2019 een ‘cliff-edge Brexit’. Dit kan hele grote gevolgen hebben voor Nederlandse ondernemers. Zij moeten op het ergste zijn voorbereid. Ambassadeur Smits is uit Londen overgekomen voor de ambassadeursconferentie en hij staat de verzamelde ondernemers graag te woord.

Hij roept op om ‘niet naïef’ te zijn. ‘De Brexit gaat niet vanzelf over.’ De Britten voelden zich nooit echt thuis in de EU, maar ook voor hen kwam de uitslag van het referendum als een verrassing. Ze hadden geen plan.

Ook Smits weet niet wat voor Brexit het wordt: ‘Er zijn fifty shades of Brexit.’ Een harde Brexit, waarbij er moet worden teruggevallen op WTO-regels is absoluut niet aantrekkelijk, maar zeker niet ondenkbaar. Als er wel een transitiefase komt, weet nog niemand hoe die er uit gaat zien. Zeker is dat de handel met het VK er niet gemakkelijker op zal worden. De concrete knelpunten zullen pas duidelijk worden als het VK echt uit de EU is. Er zitten hoe dan ook grote veranderingen aan te komen. Veel Nederlandse burgers en bedrijven in het VK kloppen bij de ambassade in Londen aan voor vragen. Daar is Smits alleen maar blij mee: ‘De Nederlandse ambassade is er voor hen.’ De benodigde informatie kunnen ze ook bij de ambassade krijgen.

Douane

Hans de Boer benadrukt de fijne samenwerking tussen de branche en de overheid. Hij vertelt dat veel ondernemers nog geen ervaring hebben met de douane. Dit kan in de toekomst veel geld en tijd gaan kosten. En dat is niet het enige: hele aanvoerlijnen kunnen in de war raken. Omdat de Brexit zo’n irrationele keuze is reageren veel ondernemers nonchalant, aldus De Boer. De normale Nederlandse reactie van ‘het komt wel goed’ is echter onvoldoende. ‘Daarmee komen we er niet.’

‘Waar zijn de Britten nu eigenlijk mee bezig?’, vraagt staatssecretaris Keijzer zich af. Op dit moment is handel met Londen vergelijkbaar met Meppel, maar in de toekomst kan het ‘Delhi’ worden. ‘De overheid wil graag helpen, maar het meeste werk moet van u komen’, drukt Keijzer de aanwezigen op het hart. De websites www.brexit-loket.nl en www.hulpbijbrexit.nl gaan een helpende hand bieden. ‘Prepare for the worst and work for the best.’ Op die manier kan het Nederlandse bedrijfsleven zelfs de kansen van de Brexit pakken.

Een van de auteurs van het KPMG-rapport dat vorige week veel in het nieuws was, vat samen: als je nu al bent voorbereid op het worstcasescenario kun je daarna altijd nog aanpassen. Als je pas gaat voorbereiden wanneer de Brexit al een feit is, ben je te laat.

Brexit evenement

Zie ook