‘Op de Filipijnen draait alles om zorgen voor elkaar’

Ambassadeurs vertellen wat zij doen voor Nederland. In deel 2: Marion Derckx (Filipijnen).

Marion Derckx en World Press Photo

Marion Derckx voor de World Press Photo.

‘De Filipijnen hebben een lichte kant, maar ook een donkere kant. Het is een fantastische vakantiebestemming met schitterende stranden, maar dat is niet het hele verhaal. Er moet hier nog veel gebeuren op het gebied van mensenrechten. Mensenrechten zijn een terugkerend thema in onze gesprekken met de Filipijnen. Ook mensenhandel komt veel voor. Door internationaal samen te werken met alle betrokken instanties pakken we dat keihard aan.’ 

‘De Filipijnen bestaan uit 7000 eilanden. Dat maakt het voor de overheid complex om het land te besturen. Met wetgeving alleen ben je er niet. In Nederland valt of staat alles met wetgeving, op de Filipijnen draait alles om zorgen voor elkaar. Dan denk je al gauw anders over wat corruptie is en wat niet.’

 ‘Samen met de Filipijnse justitie, politie en mensenrechtenorganisaties pakken wij bijvoorbeeld mensenhandel bij de wortel aan. Ambassades kunnen een belangrijke rol spelen door bij de visumaanvraag van reizigers signalen van mensenhandel te herkennen. We proberen duidelijk te maken dat mensenrechten niet iets westers, maar iets universeels zijn. Ook werken we nauw samen met allerlei partijen bij de aanpak van kindersekstoerisme.’

‘Ik zit op een heel veelzijdige post waar ik me bezighoud met politiek, maar ook met de economische belangen van Nederland. De handel tussen Nederland en de Filipijnen groeit elk jaar flink. Neem onze maritieme sector die 8 procent van onze economie uitmaakt. Om die sector gezond te houden, is ervaring uit onze vloot essentieel. De helft van de bemanning van de Nederlandse vloot is Filipijns. Daarmee is die samenwerking voor beide landen heel belangrijk.’   

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.