‘Omgaan met het palmbomen-effect in Miami’

Ambassadeurs vertellen wat zij doen voor Nederland. In deel 4: consul-generaal Gera Sneller (Verenigde Staten).

Gera Sneller en World Press Photo

Gera Sneller voor de World Press Photo.

‘De afgelopen 10 jaar werkte ik in Senegal als hoofd ontwikkelingssamenwerking en als ambassadeur in Zimbabwe. Dankzij mijn werk bij Buitenlandse Zaken heb ik de kans om op verschillende terreinen te werken. Nu kreeg ik de kans om terug te gaan naar de staat waar ik als tiener woonde en die nu echt een economische hotspot is.’

‘Het consulaat-generaal in Miami behartigt de Nederlandse belangen in 9 staten in het zuiden van de VS. Dit is een van de snelst groeiende regio’s van het land. Miami is daarbij de toegangspoort naar Latijns-Amerika en de Caraïben. Onze regio biedt daarmee veel kansen voor het Nederlands bedrijfsleven. Wij hebben een klein team, dus we moeten scherp prioriteiten stellen. We richten ons vooral op water en logistiek.’

‘Het werken in Miami heeft een specifieke uitdaging, die wij het “palmbomen-effect” noemen; als mensen aan Miami denken dromen ze van vakantie en zien ze palmen, strand en luxe schepen. Men kan zich moeilijk voorstellen dat zuid-Florida een economische hotspot is. Dat geldt voor Amerikanen van elders in de VS en ook voor Nederlanders – en dus voor (sommige) Nederlandse bedrijven. Op missie komen naar Miami zien ze daardoor vaak als een snoepreisje en niet als een serieuze marktverkenning. Hierdoor zien ze er soms vanaf en blijven kansen onbenut.’

‘Dit “24/7 vakantie” imago strekt zich ook uit naar het CG. Realiteit is echter dat we hier hard werken met ons kleine, gemotiveerde team. Naast Florida bedienen we ook Alabama, Arkansas, Georgia, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, Puerto Rico, South Carolina, Texas, de US Virgin Islands en de Bahamas. We hebben dus weinig tijd om op het strand door te brengen.’

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.