‘Olympische Spelen: dé kans om Nederland te promoten’

Ambassadeurs vertellen wat zij doen voor Nederland. In deel 3: Lody Embrechts (Zuid-Korea).

Lody Embrechts en World Press Photo

Lody Embrechts voor de World Press Photo.

‘De regio Noordoost-Azië heeft mij altijd getrokken, zowel privé als zakelijk. De ontwikkelingen in Zuid-Korea gaan momenteel razendsnel. Dit biedt veel kansen voor mij als ambassadeur om te laten zien wat Nederland te bieden heeft op gebieden als waterbeleid, technologie, onderwijs, landbouw en sociaal beleid.’

‘Kansen zijn er ook door de gesprekken met Noord-Korea. Ook al zit ik daarbij niet aan tafel, ik ben er wel officieel ambassadeur. Daarom ondersteun ik initiatieven die kunnen leiden tot een beter humanitair- en landbouwbeleid. Ik gaf laatst les aan gevluchte Noord-Koreaanse kinderen die in Zuid-Korea zijn opgevangen. Ik probeerde ze uit te leggen wat begrippen als Europa en Nederland betekenen.’

‘Wat de Olympische Spelen zijn, hoef ik aan Zuid-Koreanen natuurlijk niet uit te leggen. Maar het is wel dé kans om Nederland hier te promoten. Zo geef ik onder meer les op scholen over Nederland en onze sporters. We zijn druk met bezoeken van het koninklijk paar, premier Rutte en een NOC/NSF-delegatie. Met prinses Margriet besteden we aandacht aan deelnemers van de Paralympische Spelen, via een TedTalk. En voor alle Nederlandse sporters en supporters die consulaire hulp nodig hebben, is er een pop-up ambassade.’

‘Om soms heel even aan al die drukte te ontkomen verzamel en repareer ik antieke horloges. En ik leef een paar dagen per jaar tussen de monniken in een Boeddistische tempel. Ik mediteer, discussieer mee over de zin van het leven en loop met ze door de bergen. Ik krijg daar veel innerlijke rust van en leer zo op een andere manier naar mezelf en het leven te kijken.’

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.