‘In Libië gaan nietsontziende mensenhandelaren hun gang’

Ambassadeurs vertellen wat zij doen voor Nederland. In deel 6: Eric Strating (Libië).

Eric Strating en World Press Photo

Eric Strating voor de World Press Photo.

'Ik kan slecht tegen onrecht. Probeer dat met woord en daad te bestrijden. Dat doe ik op dit moment in Libië. Migranten en vluchtelingen proberen vanuit Libië via de Middellandse Zee Europa te bereiken. Onderweg verdorsten of verdrinken ze, of worden ze gevangengezet. In dit chaotische land gaan mensenhandelaren namelijk ongestoord hun gang. Bestrijding van de nietsontziende smokkelpraktijken is belangrijk. Na de CNN-documentaire over Libische slavenhandel, kwam ik meteen in actie.’

‘Als eerste ambassadeur sprak ik de Libische regering daarop aan. In heel duidelijke woorden, want de vreselijke omstandigheden in de volgepropte en mensonterende detentiecentra moeten verbeteren. Ik bezocht er zelf drie en keek recht in de gezichten van hulpeloze, uitgeputte en uitgebuite slachtoffers. Veel migranten willen ondertussen terug naar huis. Daarmee kan ik helpen. Nederland stelt daarvoor geld ter beschikking. Samen met internationale organisaties zoals IOM organiseren we vluchten om ze naar huis te brengen. Dat ik op zulke momenten als mens en als Nederlander iets kan doen, motiveert me enorm.’

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.