‘In Iran kom je vrouwen ook op hoge posities tegen’

Ambassadeurs vertellen wat zij doen voor Nederland. In deel 7: Susanna Terstal (Iran).

Susanna Terstal en World Press Photo

Susanna Terstal voor de World Press Photo.

‘De meeste Iraniërs hebben een enorme culturele en historische kennis van hun land. Vrouwen kom je op ook op hoge posities tegen. In de regering zitten bijvoorbeeld vrouwen op functies zoals die van vice-president. Ook is een Iraanse vrouw CEO van IranAir. Dat zij hoogopgeleid zijn, zich binnenshuis niet traditioneel gedragen, zie je aan een chador niet af.’

‘Ik ken Iran inmiddels redelijk goed en help ons Nederlandse bedrijfsleven met hoe je iets moet interpreteren. Kennis van het land, van de gewoontes en gebruiken zijn onmisbaar bij het zakendoen. Iran heeft bijvoorbeeld een gebrek aan water. Nederlandse waterkennis en landbouwexpertise zijn daarom belangrijk voor dit land. Als je goed uitlegt wat slim watermanagement is, dan bouw je een band op en kun je mensen aan elkaar verbinden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een bepaalde Nederlandse aardappel die groeit op zilte grond. Elkaar over en weer begrijpen, daar gaat het vaak om. Ik maak daarbij voor onze samenleving een verschil. Dat is voor mij het mooiste wat ik als diplomaat kan doen.’

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.