‘Altijd naar het gesprek zoeken’

Ambassadeurs vertellen wat zij doen voor Nederland. In deel 1: Kees van Baar, mensenrechtenambassadeur.

Kees van Baar en World Press Photo

Kees van Baar voor de World Press Photo

‘Kun je overal, van je werk tot op het sportveld, uitkomen voor je seksuele geaardheid? Het ene land is het andere niet. Canada staat te boek als een homovriendelijk land. Toch komen geweld en discriminatie ook in landen die het homohuwelijk hebben ingevoerd nog steeds voor. Acties zoals deze rugbywedstrijd voor LHBTI helpen om het belang van gelijke rechten bespreekbaar te maken. Als mensenrechtenambassadeur zoek ik namens Nederland altijd naar dat gesprek.’

‘Ik heb een voordeel als mensenrechtenambassadeur: ik kom op hoog niveau binnen bij de autoriteiten. Toch houd ik mij niet alleen bezig met overheden, maar ook met ngo’s, religieuze leiders, bedrijven en academici. Je moet breed inzetten. Niet de nadruk leggen op de verschillen, maar juist kijken waar je elkaar kunt vinden om die maatschappelijke acceptatie te bevorderen.’

‘In Irak was ik te gast bij een grote maatschappelijke discussie over LHBTI. Daar hoorde ik: ja, maar wat jullie willen kan niet in onze religie en cultuur. Ik legde uit dat het niet gaat om speciale homorechten maar om universele mensenrechten. Je hoeft het niet eens te zijn met iemands levenswijze, maar mensen hebben het recht om het leven te leiden dat ze willen. Een leider van de shi’ieten heeft zich in een verklaring uitgesproken tegen geweld tegen homoseksuelen.’ 

‘In dit werk moet je je gesprekspartner met respect behandelen, goed luisteren en het gesprek aangaan. Het plaatje is nooit zwartwit. Een goede toon vinden, daarmee kom je al een heel eind. De kunst is om te weten waar een land staat en vandaan komt. Een nieuwe minister in een bepaald land kan wel van alles willen, maar je moet ook je achterban mee zien te krijgen en jezelf niet politiek uitschakelen.’

Wereldwijd

Nederland is als handelsland nauw verbonden met het buitenland. Wat ver weg gebeurt, kan ons dichtbij raken. Het is daarom belangrijk om samen te werken met andere landen. Zoals bijvoorbeeld in organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Ongeveer 145 ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal spannen zich wereldwijd in voor de Nederlandse belangen en waarden.